Kulturno umetniško društvo Rače
PREDSTAVITEV
MEŠANI PEVSKI ZBOR RAČE

 

70 LET MEŠANEGA  PEVSKEGA  ZBORA KUD  RAČE

IMG_3465mepz_rae

 

Kdor poje, slabo ne misli. In v Račah poje veliko ljudi. Organiziranih je več pevskih skupin, ki s svojim petjem razveseljujejo poslušalce in širijo lepo pesem med ljudmi. Najdaljšo dobo delovanja pa ima Mešani pevski zbor  KUD Rače, saj njegovo  delovanje  sega v leto 1946. Zbor so v Račah vodili različni zborovodje: Anton Zapletal, Jože Križman, Ivan Rožič, Ivo  Partlič, Katja Lovrenčič, Jakša Vranjican in zdajšnji pevovodja Ervin Šega. Najdlje je zbor vodil Ivo Partlič, in sicer od leta 1970 do svoje smrti – leta 2008. Po njegovi smrti je zbor prevzela mlada zborovodkinja Katja Lovrenčič, ki je zbor vodila 6 let. Potem je nastala mala kriza, ker je zbor za nekaj mesecev ostal brez zborovodje. Za tem je zbor vodil eno sezono Jakša Vranjican, ki je doma s Hvara. Po študiju glasbe v Mariboru se je vrnil na Hvar, zbor pa je po krajši prekinitvi prevzel Ervin Šega, in sicer januarja 2016. Z novim pevovodjo smo intenzivno delali in se pripravljali na nastope, posebej še zato, ker je zbor  v letu 2016 praznoval 70 let obstoja. V mesecu juniju 2016 smo organizirali tradicionalno prireditev Rače pojejo, na kateri so nastopile vse pevske skupine iz Rač.

 

17. 12. 2016 pa je mešani pevski zbor pripravil  koncert ob  70-letnici obstoja v Beli dvorani gradu Rače.  Kot gosti so sodelovali Otroški zbor Osnovne šole Rače pod vodstvom Anje Lešič in Cerkveni  zbor iz Slivnice pod vodstvom Milene Crnjac. Bela dvorana je bila ob tej priložnosti polna ljubiteljev zborovskega petja. Koncert je čudovito povezovala ga. Simona Napast. Na koncertu so pevke in pevci prejeli Gallusova priznanja za dolgoletno sodelovanje v zboru. S priznanjem smo presenetili tudi go. Mileno Crnjac, ki vodi Cerkveni zbor iz Slivnice. Na pobudo pevcev Cerkvenega zbora  iz Slivnice smo jo predlagali JSKD  za častno Gallusovo priznanje za 60 let pevskega udejstvovanja. Na našem koncertu ji ga je izročil predsednik KUD Rače g. Tone Žuraj.


Koncerta se je udeležil tudi g. Polde Mustafa, ki je v mešanem pevskem zboru pel že ob ustanovitvi.

 

Mešani pevski zbor Rače pod vodstvom zborovodje Ervina Šege trenutno sestavlja 18 pevcev. Večina pevcev poje že več kot 10 let. Pevske vaje imamo ob sredah ob 19.45 uri  in bi bili zelo veseli , če bi se nam pridružil še kakšen pevec ali pevka. Naš repertoar obsega predvsem slovenske ljudske in umetne pesmi, ki jih radi zapojemo ob vsaki priložnosti.

V letu 2017 bomo v mesecu juniju organizirali tradicionalno prireditev Rače pojejo, v mesecu novembru samostojni koncert in v mesecu decembru božični koncert. 18. marca se bomo udeležili revije pevskih zborov v Unionski dvorani v Mariboru.


Pevci mešanega pevskega zbora Rače se zavedamo, da prepevanje v zboru ne služi samo nam, ampak s svojim delom ohranjamo tradicijo  zborovstva v Račah ter širimo lepo slovensko pesem med krajane in v širši kulturni prostor.


IMG_3469mepz_rae

IMG_3448mepz_rae-001