Kulturno umetniško društvo Rače
PREDSTAVITEV

Z organizacijo koncertov z izvajalci vrhunske kvalitete, smo v KUD Rače začeli pred 14. leti v prenavljajočem se renesančnem gradu dajati novo, višjo obliko kulturne ponudbe, ki je v občini Rače - Fram prej ni bilo. Začeli smo z novoletnimi koncerti leta 2002, ki so postali tradicionalni. V njih in tudi v nekaterih drugih se je skozi leta zvrstila plejada odličnih, zvečine mladih, domačih in tujih umetnikov z zanimivimi sporedi skladb različnih stilnih obdobij, domačih in tujih skladateljev. Nekateri koncerti so bili medijsko odmevni, kar je bilo zelo pomembno za nov porajajoč se kulturni milje. S temi prireditvami smo pridobivali poslušalce tudi iz širšega okolja (tudi iz tujine), različnih starosti in s tem tudi predstavili kvalitetne koncertne ambiente; Belo dvorano, grajsko kapelo in veliko arkadno grajsko dvorišče. Prva dva za komorno igro (cca 80 sedežev), arkadno dvorišče pa za večje zasedbe (sprejme do 1000 poslušalcev). Vsi trije prostori se s svojo akustiko, arhitekturno estetiko časa in opremo merijo s podobnimi v tujini. Vendar so šele leta 2011 bili izpolnjeni nekateri pogoji - med drugim tudi nabava klavirja (s pomočjo JSKD Republike Slovenije) za načrtovanje in izvedbo koncertnega abonmaja s 4 koncerti, kar je bilo novum v kulturni zgodovini kraja.


Tako smo leta 2011 uvedli ciklus z naslovom »Koncertni abonma Grad Rače« s štirimi koncerti. V tem in naslednjem ciklusu 2012 so že po preizkušenem vzorcu novoletnih koncertov sodelovali vidni domači in tuji glasbeniki. Kot peti koncert je bil še tradicionalni novoletni koncert. Cilj je bil pogosteje posredovati kvalitetne glasbene vsebine, ki jih omogočajo grajski ambienti in ustvarjati milje predvsem med domačim poslušalstvom, ki je bilo doslej navajeno samo na ljubiteljsko glasbeno produkcijo. Ta cilj ostaja prioriteta in najtežja naloga, ker gre za spremembo okusa in mišljenja. Programska stalnica je bila in je še vedno predstavljati tudi slovenska glasbena dela. Tukaj dajemo prednost živečim, predvsem mladim, odličnim ustvarjalcem, ki si uspešno utirajo pot v evropski in tudi svetovni glasbeni prostor.


Pred tremi leti smo izpolnili pogoje za finančno pomoč Ministrstva za kulturo RS za izvajanje 4-letnega ciklusa petih koncertov, ki v letu 2017 stopa v zaključno leto.

Koncertni abonma Grad Rače je sedaj tako ciklus 5 koncertov, ki so praviloma v Beli dvorani gradu Rače.

Zadovoljni smo z vsestranskimi odzivi. Cilji, predstavljeni v letu 2011, ostajajo isti, z večjim poudarkom na povezovanju z vzgojno izobraževalnimi ustanovami in kulturnimi društvi v občini.


Preko medijev smo vedno bolj prepoznavni v slovenskem kulturnem prostoru; tudi RTV Slovenija se pogosteje odloča za snemanje in predvajanje naših koncertov na programu ARS.

 

Občasno organiziramo različne koncerte tudi izven abonmaja.


Umetniški vodja koncertnega cikla "Grad Rače" je Vito Žuraj.

Vodja koncertne dejavnosti pri KUD Rače je Tone Žuraj.

Pictures