1. SPLETNO SREČANJE članov Literarnega kluba v letu 2021 je bilo v torek, 26. januarja 2021, ob 18. uri.

Preko spletne povezave ZOOM smo se povezali in se pogovorili o napredovanju projekta Knjižnica Rače, ki ga je predstavila direktorica Mariborske knjižnice Dragica Turjak. Poudarila je, da bo naša knjižnica »biser v mreži knjižnic«, to bo prostor za zbiranje, branje in ustvarjanje. Člani LK se knjižnice
zelo veselimo in ustanovitev z različnimi dejavnostmi, ki jih v nadaljevanju predstavljamo, tudi podpiramo.

Prisluhnili smo ustvarjalnosti naših članic in člana: Magde Kastelic Hočevar iz Žužemberga, njeno poezijo je interpretirala Patricija Simrajh ter ustvarjalcem iz naše občine Metke Lampret, Cvetke Belca, Barbare Jurički in Boža Grafenauerja.

V načrtu dela Literarnega kluba sta med bližnjimi dogodki sodelovanje na proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku in obeležitev 150. obletnice rojstva F.S. Finžgarja, oboje v februarju preko spleta. Tudi za 21. marec je predvideno branje poezije, ko je svetovni dan poezije v sodelovanju z gledališko sekcijo KUD Rače. Na več dogodkih se bomo spomnili Josipa Jurčiča, pisatelja, pesnika , časnikarja, avtorja prvega slovenskega romana, ki pa se je z romanom o Ivanu Erazmu Tattenbachu dotaknil tudi Rač. Pa še dve obletnici bomo obeležili: v avgustu našega pisatelja iz Rač Marjana Tomšiča ter v decembru 100. letnico rojstva koroškega pisatelja Janka Messnerja.

Posebej je vzbudila pozornost načrtovana živa knjiga kot oblika in metoda povezovanja Literarnega kluba z mladimi v osnovnih šolah iz naše občine pa tudi širše ter seveda odraslimi. Ideja o zbiranju knjig, ki jih številni podarjajo za novo knjižnico, je zelo odmevna in uspešna. Knjige hranimo v Medgeneracijskem centru v Račah. V sodelovanju z mladimi v občini bomo uvedli tudi projekt knjigobežnice – za knjige, ki ne bodo uvrščene v fond knjig za izposojo. Iščemo in razmišljamo o primernih točkah za postavitev.

Za zaključek pa še nekaj poudarkov s srečanja in po njem: Vse je usmerjeno k dvojini. Ljubezen v vseh plasteh življenja, ki jo vedno znova iščemo in najdemo – tudi v dejavnostih in srečanjih LK KUD Rače. Na spletnem literarnem večeru nas je sodelovalo kar 24 oseb, članica Sonja pa je po srečanju zapisala: hvala za čudovit večer, za poslane povezave, ki dajejo času nove možnosti za odkrivanje stvari, ki hranijo dušo in prilivajo olja v svetilke življenja.

Danila Žuraj in Cvetka Belca

Kulturno umetniško društvo Rače, vse pravice pridržane. Ureja: KUD Rače, Admin: Eva Mustafa.