Gledališka skupina Rače

Gledališka dejavnost ima v Račah bogato tradicijo, saj so se različne predstave in igre na odru osnovne šole Rače odvijale že med letoma 1923 in 1941.

Po nekajletnem zatišju je gledališče ponovno zaživelo po vojni in uspešno delovalo do leta 1960, ko se je dramski razvoj ponovno za nekaj časa ustavil.

Pozneje je gledališka skupina med leti 1970-1985 znova pričela delovati s presledki, dokler ni leta 2008 Melita Lašič kot režiserka zbrala skupino ljudi z željo po nastopanju na odrskih deskah. Za začetek so se povezali z gledališko skupino iz osnovne šole Rače in se dogovorili za dramsko uprizoritev pravljice bratov Grimm, Sneguljčica in sedem palčkov. Prva premiera je bila še istega leta ob božiču in doživela kar nekaj ponovitev, predvsem pa pozitiven odziv pri občinstvu.

Marca 2009 se je skupina razširila in stekle so priprave na uprizoritev komedije Toneta Partljiča, Partnerska poroka. Z igro je takoj doživela velik uspeh, saj je igralka Simona Napast dobila Linhartovo področno priznanje za vlogo čistilke Marije. Za isto vlogo je postala še komedijantka leta 2011 v Pekrah ob Dnevih komedij.

Leta 2011 je del gledališke ekipe (Tina Kovačič, Alen Jelšek, Melita Lašič in Simona Napast) sodeloval pri filmskem projektu režiserja Rudija Urana. Postali smo del filmske ekipe Nebeška vas in se ponosno sprehajali po rdečih preprogah na premierah v Planetu Tuš v Celju in Mariboru.

V igralski sezoni leta 2012 smo zaigrali komedijo Vinka Möderndorferja, Šah-mat, v kateri je igralec Darko Bedjanič odigral vlogo gospoda Kralja in zanjo prejel Linhartovo priznanje za najboljšo moško vlogo. Komedija Antona Žumbarja, Moj Vinko, je razveseljevala tako ekipo kot gledalce v naslednji igralski sezoni. Bila je zelo uspešna in ostala v programu tudi v letu 2015.

Sezona 2014/2015 se je pričela s še eno v nizu komedij, in sicer s Pacienti v čakalnici, primorskega avtorja Andreja Jelačina, s katero smo se, kot vsako leto, predstavili na področnem Linhartovem srečanju amaterskih gledaliških skupin. Ponovno smo dokazali, da naše gledališke vrste bogatijo resnično odlični amaterski igralci, saj je Borut Batagelj alias slikar Franci dobil priznanje za najboljšo moško vlogo.

V sezoni 2015/2016 smo pripravili komično predstavo Branislava Nušića, Žalujoči ostali, z vedno zimzeleno tematiko o oporokah in dedovanju, v kateri je naša igralka Simona Napast prejela Linhartovo priznanje za vlogo Sarke.

Julija 2016 se je del naše ekipe (Borut Batagelj, Smiljan Fras, Melita Lašič, Simona Napast in Aleksander Sinadinović) preizkusil v celovečernem filmu režiserja Rudija Urana, Na odprtem.

V sezoni 2016/2017 smo se publiki predstavili s komedijo Vinka Möderndorferja, Oblast, in poželi veliko pozitivnih kritik. Na območnem Linhartovem srečanju gledaliških skupin smo se uvrstili na regijsko raven. Tudi pri tej predstavi sta kar dva igralca prejela Linhartovi priznanji: Branko Leva za glavno moško vlogo Anteja Pešaliča ter Barbara Arcet za stransko žensko vlogo Marjane Consulting.

Sezono 2020 smo začeli s premiero angleške komedije Dan norosti (v izvirniku Kaj je videl batler?), ki se je pokazala izjemno uspešna in odlično sprejeta pri občinstvu. Po dalši pavzi (beri Covid) pa v letu 2023 ponovno igramo komedijo Dan norosti v novi zasedbi.

Trenutna igralska zasedba: Barbara Arcet, Nino Auer, Borut Batagelj, Denis Beras, Smiljan Fras, Alen Jelšek, Barbara Jurički, Branko Leva, Alenka Petrović, Irena Podgrajšek, Aleksander Sinadinović, Klavdija Volf.

Režiserka: Melita Lašič

Šepetalka in jezikovna svetovalka: Marjana Granda

Tehnika, glasba: Borut Batagelj, Aleksander Sinadinović

Najdete nas tudi na Facebooku.

Nekdanji igralci v naših vrstah: Urška Aram, Darko Bedjanič, Ana Breznik, Simon Breznik, Mateja Kolarič, Andreja Kovačič, Tina Kovačič, Valerija Kovačič, Blaža Krasnik, Rolando Lašič, Pia Leitinger, Renata Mesarič, Simona Napast, Antonija Ribič, Mihaela Stojko, Miloš Vukobrat, Ivan Zajc.

Kulturno umetniško društvo Rače, vse pravice pridržane. Ureja: KUD Rače, Admin: Eva Mustafa.