Mešani pevski zbor Rače

Kdor poje, slabo ne misli. In v Račah poje veliko ljudi. Najdaljšo dobo delovanja med vsemi skupinami pa ima Mešani pevski zbor KUD Rače, saj njegovi začetki segajo v leto 1946. V tem času so ga vodili različni zborovodje: Anton Zapletal, Jože Križman, Ivan Rožič, Ivo  Partlič, Katja Lovrenčič, Jakša Vranjican in Ervin Šega. Najdlje je bil njegov vodja Ivo Partlič, in sicer od leta 1970 do svoje smrti – leta 2008. Zbor je 2016. praznoval 70 let obstoja.

V tem letu smo najprej pripravili tradicionalno prireditev Rače pojejo, na kateri so nastopile vse pevske skupine iz Rač, 17. 12. 2016 pa v Beli dvorani gradu Rače priredili  slavnostni koncert ob visokem jubileju. Ob tej priložnosti smo povabili glasbene gostje, in sicer otroški zbor osnovne šole Rače pod vodstvom Anje Lešič in cerkveni  zbor iz Slivnice pod vodstvom Milene Crnjac. Bela dvorana je bila ob tej priložnosti polna ljubiteljev zborovskega petja, poseben gost pa je bil Polde Mustafa, ki je v mešanem pevskem zboru pel že ob ustanovitvi. Koncert je čudovito povezovala ga. Simona Napast. Na prireditvi so pevke in pevci prejeli Gallusova priznanja za dolgoletno sodelovanje v zboru. S priznanjem smo presenetili tudi glasbeno gostjo, Mileno Crnjac. Na pobudo njenih pevcev smo jo JSKD-u predlagali za častno Gallusovo priznanje za 60 let pevskega udejstvovanja. Na kraju dogodka ji ga je izročil predsednik KUD-a Rače, g. Tone Žuraj.

Mešani pevski zbor Rače trenutno sestavlja 18 pevcev, od katerih večina poje več kot 10 let. Naš repertoar obsega predvsem slovenske ljudske in umetne pesmi, ki jih radi zapojemo ob vsaki priložnosti.

Pevci mešanega pevskega zbora Rače se zavedamo, da prepevanje v zboru ne služi samo nam, ampak s svojim delom ohranjamo tradicijo zborovstva v Račah ter širimo lepo slovensko pesem med krajane in v širši kulturni prostor.

Kulturno umetniško društvo Rače, vse pravice pridržane. Ureja: KUD Rače, Admin: Eva Mustafa.