Ljudska pevska skupina Taščica

Mnogo let je že tega, kar mi je k srcu prirasla značilna slovenskost: melodičnost, zvočna enostavnost in preprostost  v izrazu – temeljne  značilnosti naše ljudske pesmi. Velika želja  po ohranjanju starih ljudskih pesmi in veselje do petja me je pripeljalo do tega, da sem februarja 2006 ustanovila skupino ljudskih pevcev, ki je z veseljem prepevala to zvrst glasbe in pesmi in imela spoštljiv odnos do nje. Poimenovala sem jo Ljudska pevska skupina Taščica – KUD Rače. V prvi zasedbi smo prepevale: Anica Bračič, Darinka Pahler, Lidija Šprah, Edita Peršuh, Klavdija Vindiš, Sonja Olup ter Majda Vake, vodja in ustanoviteljica skupine.

Skupina je glasovno mešana, kar daje ljudski pesmi poseben čar. Večkrat pobrskam po zakladnici starih ljudskih pesmi, ki so jih prepevali očetje in babice in so že delno  pozabljene. Kot mentorica in vodja skupine sem medse povabila tudi pevca in harmonikarja Stanka Vaketa, da lahko zapojemo ob spremljavi diatonične harmonike.

Naš repertoar je zelo obširen in vključuje veliko paleto slovenskih ljudskih pesmi, katere vsako leto še dodajamo. Do sedaj smo izdali 2 zgoščenki.

Naš glas slovenskih ljudskih pesmi prinašamo med ljudi vse od leta 2006, ko smo vstopili v KUD Rače. Leta 2016 smo praznovali 10 let delovanja. Ob tej priložnosti sem izdala Zbornik 2006–2016,

v katerem sem predstavila  naša  pevska potovanja  doma in v tujini pri slovenskih rojakih in zamejcih. 10. obletnico smo obeležili  tudi s koncertom.

Posebej smo ponosni na dejstvo, da smo prva skupina v našem društvu, ki je pela preko luže, in v kar 10 državah: Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Avstrija, Madžarska, Nemčija, Švedska, Švica, Francija, Argentina (Buenos Aires in Mendoza) in Avstralija. Ob tem po Sloveniji izvedemo od 35 do 40  nastopov na leto. V času našega delovanja to pomeni več kot 450 nastopov.

Leta 2014 smo gostovali v Buenos  Airesu in Mendozi ter našo lepo ljudsko pesem ponesli med naše slovenske rojake v Južni Ameriki, kjer smo imeli 10 koncertov. Prav tako so nas povabili v radijsko oddajo Okence v Slovenijo, katere glavni urednik, Mirko Vasle, nas je predstavil vsem Slovencem po svetu. Veleposlanik Tomaž Mencina nas je prisrčno sprejel na slovenskem veleposlaništvu, kamor so nas prijazno povabili, mi pa smo se jim zahvalili s slovensko pesmijo. V zameno nam je dr. Rok Fink posvetil  članek v  njihovem  časopisu  Svobodna Slovenija.

V 1300km oddaljeni Mendozi smo izvedli  koncert, za katerega smo dobili posebno  pohvalo od dr. Božidarja  Bajuka, kar smo si šteli v veliko čast. Med drugim je zapisal: »Hvala vam za slovenski jezik, besedo in slovensko pesem, katero ste ljudski pevci Taščica prinesli med nas, vaše rojake. Brez slovenske  besede namreč tudi ni naše tisočletne  kulture.« Zahvala za našo uspešno izvedbo južnoameriške turneje gre zakoncema Keržič (Mara in Milan), ki sta vse organizirala in nas lepo sprejela v njihov dom.

V najbolj oddaljeni državi in hkrati kontinentu, Avstraliji, sva 31. 3. 2019 na povabilo patra  Cirila  Božiča s sinom Stankom v nabito polni slovenski dvorani v cerkvi Slovenski katoliški misijon Svetega Cirila in Metoda pripravila koncert  ljudskih pesmi. Dogodek je bil nepozaben, pesmi so spremljale solzne oči naših dragih rojakov, saj so se njihove misli ob glasbi vrnile v Slovenijo. Pater nama je po izvedenem programu dal največje priznanje z besedami: »Kar sta nam doprinesla s pesmijo, je nekaj plemenitega in srčnega. Tako daleč sta  prišla  in osrečila toliko slovenskih rojakov, da si zaslužita  zahvalo, pohvalo in ogromen aplavz ter veliko božjega blagoslova.«

Zanimivo je, da sem imela 7 dni  pred prihodom v Avstralijo intervju s Tanjo Smrdel, ki je bil predvajan  v slovenski oddaji Radio SBS Slovenian na Sydneyjskem RTV in RTV na Brisbanu, tako da so ga slišali po vsej Avstraliji.

Doživela sva veliko lepega, obenem pa je bilo premagovanje velikih razdalj z letalom (16 ur in  16.000km v  Buenos Aires ter 24 ur in 26.000km v Avstralijo) velik napor in predvsem finančni strošek.

Naša skupina se je predstavila tudi v več slovenskih radijskih hišah, in sicer RTV Slovenija, RTV AS, SIP TV, Polka  majolka, TV Madžarska, Radio Maribor, Radio Prlek, Radio Ptuj, Radio Murski val, Radio Šmarje  pri Jelšah. Naše delovanje so predstavili v domačih in tujih časopisih: Nedeljski dnevnik, Poročevalec, Obrtnik, Ptujski dnevnik, Slovenski časopis Porabje (Madžarska), Svobodna Slovenija (Buenos Aires), lokalne novice v Monoštru, Budimpešti, na Švedskem, Hrvaškem in v Avstraliji.

Pomembno dejstvo je, da naša pevska skupina Taščica ohranja staro ljudsko izročilo naše domovine  Slovenije doma in v tujini. Tudi v prihodnje se bomo trudili, da osrečimo naše rojake in zamejce po svetu ter drage poslušalce in ljubitelje slovenske ljudske pesmi v Sloveniji.

Vodja in ustanoviteljica skupine je Majda Vake.

Kulturno umetniško društvo Rače, vse pravice pridržane. Ureja: KUD Rače, Admin: Eva Mustafa.